Residorm Öğrenci Yurtları

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29.11.2016 tarihinde bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11 öğrenci ile bir eğitmenin hayatını kaybetmesi nedeniyle derin üzüntü içerisindeyiz. Bu sektörde öğrencilerimize en iyisini vermek için yıllardır mücadele eden Residorm ekibi olarak bizler, halkımızın üzüntüsünü paylaşıyor ve gencecik yaşında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, tüm yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. En büyük dileğimiz artık bu tür acıların önlenebilmesi adına gerekli düzenleme ve denetimlerin en kısa zamanda layıkıyla yapılmasıdır.

Bu olay ister istemez siz değerli öğrencilerimizi ve velilerimizi endişelendirmiş, aklınıza “Benim de öğrencim yurtta kalıyor, acaba böyle bir olay Residorm’da olabilir mi, olursa öğrencilerin başına bir şey gelir mi, gerekli önlemler alınıyor mu?” gibi sorular getirmiş olabilir. Biz Residorm yönetimi olarak endişelerinizi hafifletmek ve kafanızda oluşabilecek bu tür soru işaretlerini gidermek amacıyla mevcut teknik ve güvenlik altyapımızı, acil durumlara yönelik aldığımız önlemleri ve yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak istedik.

  1. Binalarımızın projeleri öncelikle yangın emniyeti açısından uzman mühendisler tarafından incelenerek güncel yönetmeliklere uygun hale getirilmiş ve buna göre inşa edilerek donatılmıştır.
  2. Yurt binaları gibi yüksek sayıda can barındıran binalar kritik önemde olduğundan bu binaların yangın önleme, algılama ve mücadele etme ile ilgili altyapısı ile yangın çıktığında ne yapılacağı ile ilgili acil durum senaryolarının hazır olması can emniyeti açısından bir numaralı faktördür.
  3. Tüm odalarımızın duvarları ve oda kapıları yönetmeliklere uygun yangına dayanımlı özel malzemelerden imal edilmiştir.
  4. Tüm odalarda ve binadaki tüm diğer kritik alanlarda yangın algılama sistemlerimiz olup sistemin bakımları yetkili firması tarafından periyodik olarak yılda 4 defa yapılmaktadır.
  5. Yangın algılama sisteminin bir yangınla tetiklenmesi durumunda alarm panosu alarm vermektedir. Panodan hangi bölgede veya odada alarm verildiği tespit edilip oraya müdahale edilebilmekte ve bu sayede herhangi bir yangın büyümeden önceden tespit edilip erken önlem alınabilmektedir.
  6. Herhangi bir nedenle gereken sürede müdahale edilmemesi durumunda alarm sistemi tüm binada devreye girerek herkesi uyarmakta, ayrıca tüm binaya yayılmış hoparlörlerden sistemdeki ses kaydı üzerinden otomatik olarak Türkçe ve İngilizce anonslarla tahliye uyarıları yapılmaktadır.
  7. Yangının çıktığı yere zamanında müdahale edilmemesi veya yetersiz müdahale edilmesi durumunda otomatik yağmurlama sistemi aşırı ısının etkisiyle kendiliğinden devreye girerek yangını söndürmektedir.
  8. Binalarımızı birebir olarak besleyen jeneratörlerimiz teknik personelimiz tarafından haftada bir çalıştırılarak test edilmekte, ayrıca 6 ayda bir de yetkili servisler tarafından bakımları yapılmaktadır. Bu sayede yurdumuzda elektrik kesintilerinin önüne geçebilmekteyiz.
  9. Yangın veya başka bir nedenle elektriğin kesilmesi durumunda acil durum aydınlatmalarımız otomatik olarak devreye girerek öğrencilerimizin geçeceği koridorları ve tüm acil çıkışları aydınlatmaktadır.
  10. Her yurt binamızda olası yangınlara karşı 1 adet elektrikli, 1 adet dizel ve 1 adet joker olmak üzere 3 adet yangın pompası ile sadece yangınla mücadele için rezerve edilmiş büyük bir su depomuz bulunmaktadır. Dizel yangın pompası sayesinde yangın sırasında elektrikler kesilmiş olsa bile söndürme sistemi çalışmaya devam edebilmektedir. Tüm yangınla mücadele sistemimiz ayda bir defa test edilmekte, ayrıca yangın pompalarının da yetkili servis tarafından periyodik bakımları yapılmaktadır.
  11. Yangına neden olabilecek yıldırımlara karşı binamızda paratoner sistemi bulunmakta olup paratoner kontrolü ve topraklama ölçümleri yılda bir Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılmaktadır.
  12. Tüm binalarımızda yangın merdivenleri bulunmakta ve yangın merdivenlerinden dışarı çıkış sadece iterek içerden açılabilen özel yangın kapıları vasıtasıyla olmaktadır. Yangın merdivenlerimiz ve çıkışlarımız düzenli olarak kontrol edilerek acil bir tahliye durumunda kaçışı engelleyecek bir şeyle karşılaşılmaması sağlanmaktadır.
  13. Yangın gibi acil durumlarda asansörler devre dışı kalmaktadır. Eğer olay anında içerisinde birisi varsa asansör otomatik olarak zemin kata inerek kapıları açmakta ve kendini kilitleyerek acil durum geçene kadar kullanıma izin vermemektedir. Asansörlerimizde Yeşil Etiket bulunmakta olup kontrolleri her yıl düzenli olarak Makine Mühendisleri Odası tarafından yapılmakta, ayrıca her ay da düzenli olarak yetkili servisi tarafından bakımları yapılmaktadır.
  14. Yine yangın gibi acil tahliye gerektiren durumlarda, acil tahliyeye herhangi bir engel oluşturmaması için turnikelerdeki parmak iziyle geçiş sistemi devre dışı kalmakta ve turnikeler serbestçe çalışabilmektedir.
  15. Acil Durum Eylem Planına uygun olarak tür binalarımızda tüm öğrencilerimizin katılımıyla yılda 2 kez yangın ve tahliye tatbikatı yapılmaktadır.
  16. Tüm odalarımızda bulunan kaçak akım sigortaları sayesinde elektrik kaçağından (kontağı) kaynaklanabilecek yangın veya elektrik çarpmalarının önüne geçilmektedir.
  17. Binalarımız, bunların dışında yangına elle müdahale edebilmek için yönetmeliklere uygun olarak yangın tüpleri, hortumları ve mücadele ekipmanları ile donatılmıştır. Bu ekipmanların bakım ve kontrolleri düzenli olarak yapılmakta, ayrıca yangın tüpleri her sene doluma gönderilip dolum ve etiket yenilemesi yapılmadır.
  18. Tüm oda ve ortak alanlarda Acil Durum Tahliye Planları asılı durumdadır.
  19. Tüm yurtlarımız her yıl bağımsız İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları tarafından denetlenmekte, riskler analiz edilerek buna göre gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.
  20. Binalarımız belediye ve itfaiyenin yangın güvenliği teftişinden geçerek ruhsatlandırılmıştır.
  21. Ve tabi ki yukarıda bahsedilen tüm bu teknik ve güvenlik altyapısı ile ilgili sistemlerin takibi ve kontrolü için yetkili teknik, güvenli ve idari personelimiz 7 gün 24 saat görev başındadır.

Görüldüğü üzere aldığımız tüm önlemler ve yaptığımız çalışmalar bu tür üzücü olayların önüne geçip gençlerimizin geleceklerini sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir ortamda inşa etmelerini sağlamak için.

Bu konunun bu tür üzücü bir olayla gündeme gelmesini istememekle birlikte yıllardır kanayan bir yara olarak duran öğrencilerin barınma imkanlarının gereken standartlara ulaşabilmesi, ancak yönetmeliklere uygun binaların yapılması, işletilmesi ve yetkililer tarafından layıkıyla denetlenmesi ile mümkün olacaktır. Ülkemizde benzer olayların gerçekleşmemesini ve öğrenci barındıran tüm işletmecilerin benzer ciddiyeti ve hassasiyeti göstermelerini diliyoruz.

Saygılarımızla,

RESIDORM

residorm-02